Tafels

Trouwborst Hout heeft veel ervarig met het maken van tafels. Dit kunnen zowel binnen- als buitentafels zijn. Er is ruime keuze uit de manier waarop tafels worden gemaakt.

Tafels van massief hout.

Veel tafels die wij maken zijn van massief hout. Massief hout heeft vaak een hele natuurlijke en sfeervolle uitstraling. De momenteel populaire boomstamtafels zijn massieve tafels die wij veelvuldig leveren. De tafelbladen worden uit meerdere plakken gemaakt om zo werking van het hout beter op te vangen. Massief hout heeft de eigenschap dat het blijft werken. Hout is een natuurproduct en is constant in beweging door temperatuurverschillen, maar nog meer door verandering van de luchtvochtigheid. In huis is de luchtvochtigheid in de winter aanzienlijk droger dan in de zomer. Dit komt voornamelijk doordat in de winter de verwarming hoger staat. Massief hout reageert hier altijd op. Het advies is dan ook om in de winter luchtbevochtigers in huis te plaatsen. Dit voorkomt extreme werking van het hout.

 

Bij tafels met veel knoesten en een warrige nerftekening (ook wel rustiek genoemd) is de gevoeligheid voor scheuren en kromtrekken groter dan bij tafels die een rechtere nerf in de tekening van het hout hebben. Wij kunnen voor u een gewenste selectie maken van het hout waarvan wij de tafels samen stellen.

 

Tafelbladen uit een stuk

Het klinkt misschien vreemd maar tafelbladen uit één stuk worden niet door ons gemaakt. Dit omdat een tafelblad van 1 meter breed van een enorme boom gemaakt moet worden. Alleen het middenstuk van de boom kan dan hiervoor worden gebruikt en zodoende wordt er vaak maar 1 blad uit zo’n boom gemaakt. Het is dan maar de vraag wat er met de rest van het hout gebeurd. Het idee dat eeuwen oude boven voor dit doel worden gekapt staat ons erg tegen. De vraag naar brede tafelbladen uit één stuk neemt enorm toe waardoor er te veel grotoschalige dubieuze kap plaatsvindt. Een andere reden om tafelbladen samen te stellen uit verschillende delen is om spanning in het hout op te vangen. De nerfrichting loopt soms diagonaal door de stam. als er dan rechte planken van gemaakt worden kunnen deze krom trekken of verdraaien als een wokkel (dit noemt men scheluw). Bij het samenstellen van de verschillende delen wordt gelet of de nerfrichting op elkaar aansluit en de kleur bij elkaar past.

 

Tafel met schorskant

Een boomstamtafel met de natuurlijke vorm en welving van de stam noemen we een tafelblad met schorskant, ook wel ‘onbekantrecht’ genoemd. En tafelblad met recht gezaagde kanten noemen we ‘bekantrecht’.

 

ying yang tafel
nterieur-fam.-tafe-weij-
Tafel de Arend
Boomstam-tafel-Broekman-
grote-tafel
ying-yang-tafel-
nterieur-fam.-tafel-weij-
salontafel
babykamer schoutsdijk  kast komode
Blad-iroko-exctreme-cars
boomstamtafel-schorskant
familietafel
Boomstamtafel-Broekman
side table iroko
grote-tafel-close-up
boomstamtafel-met-trapeziumondertsel

Schoutsdijk 5
3284 LR Zuid-Beijerland

M. 06 29 41 78 13
E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fuse
Fuse

Vormgeving en realisatie: Schot Marketing en Communicatie schot.nl